Pracovné právo

Zamestnávanie cudzincov z Ázie na Slovensku

Zamestnávanie cudzincov z Ázie na Slovensku

Výrazné zmeny na trhu práce za posledné roky viedli k potrebe miestnych zamestnávateľov prijať do svojich radov aj pracovníkov z ázijských krajín, a to vo väčšej miere ako kedykoľvek predtým. Táto cesta sa ukázala ako obojstranne výhodná - zamestnávatelia na Slovensku získavajú spoľahlivú a lacnejšiu pracovnú silu, cudzinci majú možnosť získať prácu, ubytovanie a kompletnú starostlivosť poskytovanú agentúrou, ale najmä si zarobiť viac peňazí ako v rodnej krajine.

Aj my, ako stabilná a na trhu dlhodobo fungujúca personálna spoločnosť, sme sa flexibilne prispôsobili aktuálnym potrebám trhu a rozšírili naše služby o zamestnávaní cudzincov z ďalekých krajín. Už viac ako rok sa nám darí napĺňať dopyt našich klientov, výrobných a logistických firiem, na Slovensku pripravujeme pracovné príležitosti pre záujemcov z Indonézie, Malajzie, Filipíny, Nepálu, Indie a ďalších krajín.

Zamestnávanie cudzincov má svoje značné špecifiká a celý proces je administratívne aj časovo veľmi náročný.

Zásadným bodom je získanie kvalitného a spoľahlivého dodávateľa v danej krajine, odkiaľ k nám zahraniční pracovníci pricestujú. Takýto dodávateľ musí mať licenciu na svoju činnosť a ideálne by mal mať tiež už nejaké skúsenosti s umiestňovaním pracovníkov na európsky pracovný trh. Zaradeniu nového dodávateľa do portfólia tak predchádza detailné preverovanie, telefonické rozhovory, online mítingy a finálne schválenie konateľom.

Kandidátov z cudzej krajiny čaká dlhá a v závere väčšinou úspešná cesta za novou prácou.

Najskôr sú potenciálni zamestnanci kontaktovaní dodávateľom vo svojej rodnej krajine, následne sú oslovení našou manažérkou pre externú spoluprácu a je s nimi vedený pohovor v angličtine. V prípade záujmu sa môže do výberového konania zapojiť aj sám klient a vybrať si medzi preverenými kandidátmi budúcich pracovníkov podľa vlastných preferencií. Pokiaľ záujemcovia úspešne absolvujú úvodné rokovania, sú vyrozumení ponukou práce a následne pripravovaní na pohovor na ambasáde. 

Nasleduje náročná administratíva, vybavenie národných víz, príprava žiadostí o prechodný pobyt, rokovania s úradom práce aj Ministerstvom zahraničných vecí. Všetko je potrebné vybaviť s dostatočným predstihom, počítať s procesnými lehotami na vybavenie dokumentov na úradoch, a to všetko zladiť s príchodom nových pracovníkov. Výnimkou nie je ani práca našich kolegýň v nočných alebo skorých ranných hodinách.

Naplánovaním príletu nových pracovníkov na Slovensko sa naša práca ani zďaleka nekončí. Naše konzultantky už začínajú pripravovať ďalšiu skupinu záujemcov o prácu na Slovensku. 

Po prílete na Slovensko na nich čaká náš tím prevádzkových manažérov, ten im zaistí odvoz, ukáže ubytovanie, pomôže zorientovať sa v novej krajine, poradí a je podporou. Manažéri sú im sprievodcami od začiatku do konca – pomôžu im s vybavením dokladov na cudzineckej polícii, asistujú pri podpise zmlúv, vysvetlia mzdové ohodnotenie, ukážu pracovné testy, aby cudzinci vedeli, čo môžu v novej práci očakávať, venujú sa im na pravidelných poradách. Rovnako ukážu, kde nakúpiť, ako využívať MHD i kam zájsť k lekárovi. Táto kompletná starostlivosť a pomoc sa odohráva bez ohľadu na čas, či deň v týždni.

Naši manažéri sa samozrejme stretávajú aj s náročnými situáciami ako je jazyková bariéra, iné kultúrne zvyky, nesamostatnosť a pod. Snažia sa byť maximálne nápomocní a vzniknuté problematické situácie riešiť. Pokiaľ napríklad daný pracovník nezvláda prácu z akéhokoľvek dôvodu na danom projekte, snažia sa mu manažéri hneď nájsť inú, vhodnejšiu. 

Zamestnávanie cudzincov je veľmi náročný proces, stojí však zato. Aktuálne poskytujeme prácu na rôznych projektoch na Slovensku viac ako dvesto cudzincom z ázijských krajín

Veľkou výhodou pre cudzincov je najmä:

  • zabezpečenie a vybavenie všetkých potrebných dokumentov 
  • presné a včasné informácie, transparentná komunikácia
  • kariérny rast a možnosť prestupu do kmeňového stavu
  • garancia práce (v prípade potreby premiestnenie na iný projekt)
  • profesionálna starostlivosť počas celej doby pobytu na Slovensku
  • poradenstvo a konzultácie na telefóne kedykoľvek
  • istota kvalitného ubytovania
  • zoznámenie sa s miestnou kultúrou a s európskymi zvyklosťami

Viac článkov

Ako uspieť pri hľadaní práce

Ako uspieť pri hľadaní práce

Výhody zamestnania u nás

Výhody zamestnania u nás

Všetky články

Nenašli ste vhodnú pracovnú pozíciu?

Zanechajte nám svoje číslo.

Zavoláme vám späť.

Alebo nám zavolajte.

Radi zodpovieme vaše otázky.