Užitočné informácie

Ako napísať životopis

Ako napísať životopis

Zaujala vás niektorá z našich pracovných ponúk? Než na ňu odpoviete, venujte čas príprave prehľadného životopisu (latinsky curriculum vitae, skrátene CV). Zaslaním vhodne zostaveného životopisu výrazne zvýšite šancu na úspech vo výberovom konaní

Ak ste už boli oslovení na pohovor v personálnej agentúre CentralWork, naši konzultanti vám ochotne a zadarmo pomôžu s úpravou prípadných nedostatkov v životopise. Pripravíme vás na výberové konanie u budúceho zamestnávateľa! 

Hlásite sa na menej kvalifikovanú pracovnú pozíciu a nie ste si istí, či zvládnete dať životopis dohromady? Nebojte sa, sme tu pre vás a radi vám so životopisom pomôžeme.

Formát životopisu  

Elektronická podoba dokumentu je dnes už samozrejmosťou. Využite napríklad textový editor Word, súbor môžete následne uložiť do formátu PDF, aby sa už nedal meniť. Ak sa chcete odlíšiť, môžete si zvoliť medzi dostupnými vzormi a šablónami. Pamätajte však, že obzvlášť pri tvorbe dokumentov ako CV, je menej viac a so svojou kreativitou to nepreháňajte. Podstatná je aj dĺžka samotného životopisu. Konzultantom denne prechádzajú rukami desiatky profilov kandidátov a ocenia teda stručnosť, ideálna je 1, max. 2 stránky A4. Doplňujúce informácie môžete uviesť v motivačnom liste.

Čo by mal životopis obsahovať?

Základné údaje:

  • meno a priezvisko
  • dátum narodenia
  • adresa bydliska
  • telefónne číslo
  • e-mailová adresa

Kontaktné údaje si starostlivo skontrolujte.

Hlavnou časťou životopisu sú údaje o vašich pracovných skúsenostiach. Zoraďte ich chronologicky od najnovších po najstaršie. Uveďte dané obdobie, názov zamestnávateľa, miesto výkonu práce, pracovnú pozíciu a stručne doplňte hlavné činnosti. Obsahuje vaša prax „hluché miesta“? Nebojte sa uviesť napríklad študijné voľno, kariérnu pauzu, rekvalifikáciu alebo cestovanie. Buďte úprimní a pripravte sa, že sa vás na podrobnosti opýtame. 

Na výkon niektorých povolaní je nevyhnutné príslušné odborné vzdelanie alebo požiadavka na minimálne dosiahnuté vzdelanie. Uveďte čas štúdia, názov školy, študijný odbor a obdržaný titul. Pokiaľ máte stredoškolské vzdelanie, nemusíte uvádzať základnú školu. Študovali ste odlišný odbor? Nevadí. Častejšie rozhodujú preukázateľné skúsenosti. 

Nezabudnite doplniť jazykové schopnosti vrátane dosiahnutej úrovne, počítačové znalosti a ďalšie zručnosti – ideálne tie, ktoré súvisia s náplňou práce. Ak sa uchádzate o pozíciu, kde je vyžadovaná aktívna znalosť anglického alebo iného jazyka, rovno priložte CV danom jazyku.

O vašej aktivite pozitívne referujú aj absolvované kurzy a ďalšie vzdelávanie. Máte zaujímavé hobby? Nehanbite sa s ním na záver životopisu pochváliť.  

Naše tipy:

  • prehľadnosť - využite medzery, odrážky, tučné písmo, nepreháňajte to s farbami, pozor na prehnanú originalitu 
  • stručnosť – uveďte len to podstatné s ohľadom na vybranú pracovnú pozíciu
  • pravopis – vyvarujte sa chýb v dokumente, životopis si prípadne nechajte skontrolovať 
  • pravdivosť – uvádzajte vždy správne a pravdivé údaje, zistené nepresnosti napríklad v uvedených jazykových znalostiach nepôsobia dobre a môžu viesť až k vyradeniu z výberového konania.
  • kontrola – pred odoslaním e-mailu s vašou reakciou overte, či máte pripojené všetky náležitosti (životopis, motivačný list), skontrolujte správneho adresáta, tj. názov potenciálneho zamestnávateľa či personálnej agentúry a nezabudnite na správny názov pozície, o ktorú sa uchádzate

 

Viac článkov

Ako uspieť pri hľadaní práce

Ako uspieť pri hľadaní práce

Výhody zamestnania u nás

Výhody zamestnania u nás

Všetky články

Nenašli ste vhodnú pracovnú pozíciu?

Zanechajte nám svoje číslo.

Zavoláme vám späť.

Alebo nám zavolajte.

Radi zodpovieme vaše otázky.